HUNDE-PSYKOLOGEN.DK

Vandalens Jano

Der er rykket en ny beboer ind i vores hus. Han er af racen malinois og hedder Jano, - oprindeligt Janus, men da jeg i forvejen har Nimbus, valgte jeg at omdøbe ham, så jeg ikke fik 2 -us´er i huset. Han er født d. 28. august i år, 2006 og er i skrivende stund 9 uger gammel.

Han er hos mig for at få den optimale socialisering, idet der ikke har vist sig en egnet køber inden hans 8. leveuge.

Han er bestemt en hund, som er skabt til at arbejde og kennel Vandalen og jeg har derfor valgt denne løsning, indtil der dukker en egnet IPO-interesseret, Ph-interesseret eller lignende op.

Selv har jeg bestemt lyst til at beholde ham, - han er en meget meget fin, sund, energisk, glad, selvsikker og driftstærk lille hund, men jeg har for lang tid siden besluttet ikke at ville have mere end to hunde ad gangen.
Er man interesseret i Jano, skal man kontakte kennel Vandalen ( se under links ).

Jeg har gennem det sidste års tid fulgt denne fantastiske brugshunderace, der ligesom schæferhunden bruges til politi-, militær-, rednings- og sports-hund.
Udenfor Danmarks grænser er denne hunderace rigt repræsenteret som politi- og militærhund, - ja sågar er det den foretrukne race indenfor det franske anti-terror-korps, og i udsendelsen med den danske politihund Qato i San Francisco fik de danske seere mulighed for at opleve denne effektive brugshund i aktion.

Det danske politi har til min og mange andres store undren endnu ikke fået øjnene ordentligt op for denne brugshund i absolut verdensklasse, og de argumenter, jeg har mødt i denne forbindelse, som taler imod malinoisen i dansk politi, er for mig ret uforståelige og stemmer ikke overens med det, som jeg i dette års tid har oplevet med racen.

Sundheden er malinois´ens absolutte fordel, og det spiller jo en stor rolle, når man som jeg er blevet rigtig træt og ked af at skulle "pensionere" eller aflive schæferhunde pga. hofteledsproblemer, albueledsproblemer eller rygproblemer.

Samtidig beviser malinoisen, at den gang på gang matcher, - ja enddog overgår schæferhunden i dens brugsegenskaber. Resultaterne fra de største brugshundekonkurrencer taler deres tydelige og utvetydige sprog både inden- og udenlands.
Kig eksempelvis på resultatet fra dette års danske IPO-mesterskab (
http://www.malinois.dk/news.asp?id=92  )

Mine to dejlige schæferhunde Ezra og Nimbus er fantastiske i deres omgang med lille Jano.

Jano har nu boet her en uges tid, og jeg har haft ham ude og opleve følgende :

- masser af børn og voksne ( deltog i et af mine foredrag som demo-hund i en "nej-øvelse")
- byture
- heste
- får
- mange køreture i bil
- være alene om natten på stueetagen bag babygitter ( - uden at gø og skrige! )
- møde andre hunde ( cairn terrier 4 mdr., eng. bulldog 5 mdr, jagt golden 4½ mdr, hønsehundeblanding 6 år )
- opleve 2 træningspladser
- spise rå kødben
- hvile og vente i transportkasse ( uden at gø og hyle )

Jano er i den forløbne uge blevet trænet i flg. færdigheder, som han nu stort set mestrer :

- indkald
- indkald under hundeleg
- sit
- dæk
- sidde foran
- bliv
- "nej"/"a-a" ( kan lade en godbid på gulvet være, når der bliver sagt NEJ )


Jano er en meget driftstærk lille hvalp med et stort gå-på-mod. Man kan ikke undgå at blive imponeret af malinois´ens tidligt meget veludviklede motoriske evner. Således er Jano allerede nu meget habil til at fange og gribe en bold, som bevæges relativt hurtigt.

Fra venstre er det Nimbus, Jano og Ezra i fuld galop.

To dejlige malinois´er, - Vandalens Iroc og Vandalens Jano, - henholdsvis 12 mdr. og 9 uger.

Jano har allerede affundet sig med at opholde sig midlertidigt i transportkassen. Her sammen med Nimbus, som elsker sin transportkasse så meget, at han ofte ikke ud af den efter træning. Så kommer huledyret op i ham.

Jano hygger sig mellem benene på Nimbus.

"Kom nu, onkel Nimbus. Leg med mig!!!"

" Kom nuuuuuuuu !!!! "

....og så leges der.

Fredag d. 3. november.

Så meldte der sig en køber til Jano, og Jano er nu blevet hentet.
Jesper bliver den nye lykkelige ejer af Jano, som i dag fylder 10 uger.
Jeg har været meget glad for at opleve Jano, og se hvordan han udviklede sig i de to uger, jeg nåede at have ham. Det vil blive spændende at følge ham i hans videre forløb.
Jesper er træner i Dch i Slagelse, så Jano vil helt sikkert få en dejlig aktivt liv fyldt med spændende opgaver og udfordringer.
Jesper bor sammen med sin kæreste Sanne, som har en schæferhund, på en stor gård, og han har før haft malinois, så er derfor kendt med racen.
Jeg vil ønske Jesper tillykke med Jano og held og lykke i fremtiden!

Jesper med Jano.

Et dejligt billed af en dejlig lille hund, som jeg kom til at holde meget af.

Lærernem, energisk, selvsikker, glad, intens, madglad, duftinteresseret, pågående, bideglad, social og kælen. En hund lige "efter bogen".........hvad mere kan man ønske sig ag en lille hundehvalp? Held og lykke i fremtiden, lille Jano!

Gensyn med Jano - 8½ måned

Gensynsglæden var ikke til at tage fejl af, og Jesper ( Janos ejer ) var absolut heller ikke i tvivl om, at Jano kunne genkende mig.

Jano 8½ måned