HUNDE-PSYKOLOGEN.DK

Dag 1. / Tir. 1. november 2022

8 uger gammel / 6,3 kg

Krabat er født d. 6/9-22. Han kommer af et kuld på 12 ( 6 hanner / 6 tæver ) fra Kennel Working Malinois v/ Jim & Diana Overgaard i Kjellerup ved Silkeborg.

Hans stambog er at finde inde på den store database for brugshunde, www.working-dog.eu ( mor : Working Malinois Daya / far : Rendez Vou Version Malines ). 

I dag fyldte kuldet så 8 uger, og nu er Krabat endelig kommet hjem.

Det har været en lang dag, som startede i morges kl. 6:30. Jeg skulle dels nå at afhente en indendørs hvalpe-gård, - dels var der Folketingsvalg, så jeg skulle nå forbi og stemme, - og endelig skulle der lige handles lidt ind, så alt var klart, når Krabat kom hjem.

Når man får ny hvalp ændres alle ens dagligdags-rutiner. Det vidste jeg, så jeg skulle nå at finde noget, hvor jeg kunne "parkere ham", når man lige skal slappe af en times tid, - skal i bad, vaske gulv eller andet, hvor man ikke liiiiige kan have en hvalp rendende i hælene, - og hvor man ikke hele tiden føler, at man skal holde øje.

For dét skal man, når man får ny hvalp i huset.

Normalt har jeg haft brugt mit bryggers og indrettet det til et hvalpesikret rum, men jeg er ved at lave en masse ved huset også, at dét var ikke en mulighed denne gang, da der er steder i huset, hvor der er "hund adgang forbudt" pt.

Derfor var jeg vældig glad, da det i går aftes, - i sidste øjeblik lykkedes mig at finde en indendørs hvalpegård ( brugt ) på DBA til en rimelig pris.

Nå, - hvalpegården blev afhentet, - min stemme blev afgivet, - indkøbet blev foretaget, - og QuBik og Ivrig ( mine 2 malinois ) blev luftet. Og så var der ellers afgang til Kennel Working Malinois i Kjellerup ved Silkeborg.

Jeg lod QuBik og Ivrig blive hjemme, da jeg ikke syntes, at Krabat skulle sidde i en helt fremmed bil og blive kigget på at to store, voksne fremmede hunde. Alt det nye i Krabats liv skal komme lidt ad gangen, - selvom det jo altid for sådan en lille hvalp er et KÆMPE skift, - væk fra ALLE og ALT, der er kendt og genkendeligt.

Heldigvis fik Krabat lov til at følges med sin ene kuldsøster, idet jeg havde lovet at tage hende med til Sjælland for hendes kommende ejere, der så kom og afhentede hende kort efter jeg kom hjem med dem.

Der var lejlighedsvist pænt med "musik" på på hjemturen, hvor Krabat i dén grad gav sin utilfredshed til kende, men han havde også pænt lange perioder, hvor han slet ikke sagde noget. Hvalpene transporterede jeg selvfølgelig i et transportbur, hvor de var sammen.

Vel ankommet hjemme, tog jeg begge hvalpene ud, hvor de fik lov til at undersøge forhaven og indkørslen. Jeg smed et par håndfulde af det foder, som Kennel Working Malinois havde givet mig med hjem, - også et godt foder, - dansk helt igennem; GameDog.

Man skal helst ikke skifte foder fra den ene dag til den anden, da det godt kan slå en lille hvalpemave lidt ud af kurs, men jeg planlægger selvfølgelig, at han skal over på det foder, jeg selv forhandler, - ESSENTIALS.

 

Dag 2 / Ons. 2. november 2022

I dag blev det så tid til, at jeg lod mine 2 voksne malinois, QuBik ( han, 9 år ) og Ivrig ( tæve, næsten 3 år ) mødes med Krabat.

I løbet af den første dag og nat havde jeg haft dem adskilt. Det tætteste de kom hinanden var at snuse til og kigge på hinanden gennem den indendørs hvalpegård. Ingen problemer der, - kun interesse og nysgerrighed at spore.

Kl. 5:30 blev de så lukket sammen efter jeg først havde været ude med Krabat, - dernæst havde haft de 2 voksne ude og morgentisse i haven. Jeg åbnede så døren og lukkede QuBik og Ivrig ind. Hundene snusede lige kort til hinanden. Krabat var fuldstændig uimponeret, og de 2 voksne hunde tænkte mere på morgenmad end på Krabat.

Jeg var alt for søvndrukken til at begynde at træne noget med Krabat, så han fik mad i skålen 2 meter fra QuBik. Da han hørte QuBik smaske, ville han hen i hans skål, men det havde jeg forventet og stod klar til at forhindre ham i det. Jeg måtte vende ham 5-6 gange tilbage til sin egen skål, før han lod sig overbevise om, at det var dér, han skulle spise.

Trangen til at efterligne andre hunde, man bor sammen med, er enorm stor, særligt hos hvalpe, da det jo er ved efterligning af de andre, at hvalpene lærer rigtigt meget. Her ville det dog sikkert have betydet en pæn stor irettesættelse, og det vil jeg hverken byde min lille nye hvalp eller QuBik.

Så var Krabat vågen!

Normalt plejer hundene og jeg at hoppe ind under dynen igen, men det kunne ikke gå her til morgen, for NU skulle Krabat altså aktiveres.

Derfor lukkede jeg de to voksne ind i stuen, mens jeg introducerede 2 identiske bolde for Krabat, - en hjælpeøvelse til den senere apportering. Krabat viste, at han har en stærk og særdeles udpræget bytte/jagtdrift.

Efter lidt tid med leg, hygge og snak på gulvet, - en tur mere ud på græsset og tisse, kom Krabat tilbage i sin hvalpegård. Dét var han til at begynde med ikke tilfreds med, men han faldt til rå efter 10 min. og vi sov et par timer mere.

Op og vaske gulv, - hmmmmm...... dét var en udfordring. Krabat fik lov at rende med vaskekluden, - jeg tog en ny og håbede naivt på, at han havde nok i at lege lidt med den anden, fordi han forsvandt ud i gangen. Men snart sad han også i den nye klud. Jeg gik på kompromis og gjorde mig tilfreds med dét, jeg nu engang havde nået.

Frokost. Håndfodring via foder-lydighed.

Hele måltidet fik Krabat fra hånden. Første øvelse : sæt mig i gang.

Her er det Krabat, som skal lære at sætte gang i mig. Det højner hundens engagement enormt meget. Jeg tager noget mad i hånden, - viser ham det ultra kort og står derefter fuldstændig stille, mens jeg kigger intenst på ham. Jeg siger intet. I det samme han gør én eneste bevægelse, laver jeg et lille udbrud og belønner ham. Han fangede det lynhurtigt, og efterfølgende begyndte han at hoppe op. Jeg kvitterede med at give ham lov til at "jage" maden i min hånd, - indhente det og dernæst få det under masser af ros.

Vi trænede også dæk-øvelser og en smule sit og "her" samt "fri".

Sidst på eftermiddagen var vi en lille bitte tur ( 50 m.) oppe ad vejen og tilbage igen. Her var QuBik og Ivrig med, - men det skal de ikke være fremadrettet. Målet var egentlig bare, at vi skulle en tur ud at handle.

Skrig og skrål fra Krabat de 2 km. frem og tilbage til forretningen, men sådan må det være. At sidde i bur under transport er et must.

Han smagte rå gulerod i dag, - fik også et lille stykke fiskefrikadelle puttet ind i en kong ( et særligt legetøj ), samt et lille bideben med tørret kylling om.

Sidst på dagen kom der interaktion mellem Krabat og Ivrig og QuBik. Særligt Ivrig er meget interesseret i at lege med ham, hvilket hun gjorde meget fint og stille.

Hvis man vil, kan man se et par videos fra i dag inde på SOR Hundeskoles facebookgruppe, som er en åben gruppe, hvor alle er velkomne. ( SOR Hundeskole, - en snude foran ). Kig forbi. 🙂 

Krabat blev mere accepteret i dag af de to voksne, QuBik og Ivrig.

Dag 3. / Tors. 3. november 2022

Ud over en enkelt nattetur i nat, stod vi op kl. 5:30. Ud i haven og morgentisse. Hundene fik morgenmad, - jeg gider ikke træne så tidligt endnu, så alle fik i en skål. Det kommer jeg snart til at lave om på, da Krabat er ved at blive mere insisterende i at ville hen og spise sammen med QuBik af hans skål. Jeg står selvfølgelig klar til at tage ham, så det ikke sker.

Så lukkede jeg de 2 voksne væk og legede igen med Krabat. Sådan en blanding af leg og kæl, hvor han får lov til at bide mig i armene ( - har en god trøje på ), mens jeg nusser ham og snakker med ham. Ind imellem triller jeg bold med ham, som han hurtigt vender tilbage til mig med, og hvor jeg så igen snakker og kæler med ham. Roser ham meget, - jeg tager ikke bolden fra ham, - han skal være glad for at komme ind til mig og ikke forbinde det med, at jeg tager noget fra ham.

Først på eftermiddagen havde jeg en aftale med en hundeveninde, så dér læssede jeg bilen med dem alle 3. Vejen derud foregik med MEGET HØJ "musik", for Krabat "sang" sin hidtil kraftigste klagesang. Nuj, - han var utilfreds!

Jeg overvejer om der findes ørerpropper til hunde, for jeg havde næsten ondt af QuBik og Ivrig, som skulle høre på det.

Jeg tog ham ud på træningspladsen, hvor jeg fik trænet "Dæk", "Fri ved fod", "Her" ( sidde lige foran mig ), "Sit", og så fik jeg min træningsveninde til at holde ham, mens jeg løb væk fra ham, - derpå indkald og ind i "Her". Til sidst bandt jeg en lille bold for enden af den lange line, som han havde på, og så legede vi "fang bolden".

Mens jeg gik tur med de 2 voksne, blev han så sat i bilen igen.

Hygge, - lidt leg med Ivrig, - og så gik den dag.

En træt lille hund efter første træning på træningspladsen og lidt stilleleg med Ivrig i sækkesengen.

Dag 4. / Fre. 4. november 2022

Jeg kan i den grad mærke, at trætheden har sat ind. Alle de afbræk i den rutineprægede dagligdag gør sit, når man har sådan en lille Krabat.

Krabat sover rigtig, rigtig meget, når jeg er vågen. Til gengæld er han så rigtig god til at være vågen og råbe op, når vi skal sove. Jeg tror, at det længste, jeg fik lov til at sove i træk sidste nat var 1½ time. 

Men jeg har haft de udfordringer før. Det handler kun om at holde "skruen i vandet" og ikke begynde at ændre taktik. Han skal nok finde ind i rytmen på et tidspunkt.

Jeg begynder at lære ham bedre at kende. Han er med én undtagelse den mest selvstændige og mest egenrådige hvalp, jeg har haft. Derfor tænker jeg også meget over, hvor meget og på hvilken måde, jeg "giver" ham noget socialt.

Det er også sjovt at se begge mine voksne hundes reaktion på ham. Ivrig er meget givende ift. Krabat. Hun opsøger ham, - lægger sig ned foran ham, puffer til ham med snuden. De to har et fint samvær. I eftermiddags kravlede han hen til hende 2 gange, - den ene gang fik han lov at ligge i ske hos hende, - den anden gang møvede han sig op over hende og borede sig ned mellem hende og hundesengen. Dér rejste hun sig dog og gik.

Forholdet til QuBik er helt anderledes køligt. QuBik accepterer ham fuldt ud, men er ret ligeglad. Det er også kun meget få gange jeg har set, at Krabat har opsægt QuBik, men når man også bliver afvist, kan jeg nu godt forstå det.

I dag var det første gang jeg gik spor med Krabat. Jeg lavede bare et enkelt felt, hvor han kunne gøre sig erfaring for, at den nedtrådte felt indeholdt han almindelige mad, - udenfor intet. Det skal selvfølgelig gentaget en del gange.

Her til aften fandt jeg den nye rutine iomkring måltiderne. De voksne fodres først, mens Krabat er lukket ude af køkkenet via en plade, hvor han lige kan få forpoterne op og se, hvad der sker.

Derefter byttede jeg, - de voksne kom udenfor køkkenet og Krabat kom ind. Og så blev der ellers trænet med maden.

Jeg trænede "igangsættelse" ( Krabat skal igangsætte mig, - dvs. han skal lære at "plage" mig om at træne. I dag var det første gang, der kom lyd på ), "dæk", mini-indkald, "her". 

Og så var den dag gået. 🙂

Nårh, jo - 2 små tisse-uheld i dag, men ellers er han rigtig god til at tisse og gøre stort, når vi er ude.  

Alle hundene fik sportræning i dag, - første gang for Krabat.

Dag 5. / Lør. 5. november 2022

Op igen ved 5:30-tiden, - og i dag var jeg så vågen, at jeg fik morgen-trænet Krabat i køkkenet.

Det blev igen til igangsættelse, "her", driftsleg med maden ( - som i sin enkelthed består i, at Krabat skal hugge foderet ud af hånden på mig ), "dæk", "sit" og så fik jeg introduceret ja/nej-øvelse.

Så var det tid til at køre på træningspladsen, hvor jeg havde 3 undervisningstimer foran mig.

Krabat hylede hele vejen derud, og fortsatte, selvom vi holdt stille.

Jeg var barmhjertig overfor de to voksne, Ivrig og QuBik. De skulle ikke være i bilen nogen af dem og lægge øre til Krabats øredøvende jamreri.

Inden træningstiden var ovre, var han da også faldet til ro. Jeg havde ham ude, - luftede ham i lang line, - og trænede så igen ( dæk, her, plads/fri ved fod ) samt legede med bold med ham.

Jeg fik også lagt et lille sporfelt, som i går.

Så var det hjem, - afslapning med alle hundene i stuen.

En god guf at tygge sig i søvn på.

Vi er ude i haven ca. 1 gang i timen, - men alligevel lykkedes det ham at have 2 uheld ( tissede ) indenfor. Jeg siger selvfølgelig ikke noget, - tørrer bare op og håber på at blive mere skrap til at undgå det, men det er supersvært, for der er ikke langt fra tanke til handling.

I øvrigt gik natten til i dag lidt bedre, - der var ikke helt lige så meget gøeri og jamren, og han faldt hurtigere til ro.

Her til aften havde jeg igen en lille træningssession ude i køkkenet, som er det sted, hvor jeg træner ham inden døre. Jeg øvede ham i at tage en genstand ( i dette tilfælde en tush, metal og rund ) fra min hånd. Idet han bed om den, klikkede jeg og smed et par godbidder ( = hans almindelige tørkost ). Gentog 3 gange, - hver gang med succes.

Nu er der kun et par timer til, at der skal nattetisses og så går vi til "Sovstrup".

I morgen er der atter en træningsdag. 😀

Mine skønne 3 hundehoveder.
Krabat lærer meget ved at efterligne mine voksne hunde.

Dag 6. / Søn. 6. november 2022

Hunde er enorme vanedyr, ligesom os andre. Så snart klokken rundede 5:30, blev mine 2 voksne hunde, Ivrig og QuBik lettere urolige. De vågner, strækker sig, begynder at komme til mig, og særligt QuBik kan stå og stirre og logre, mens Ivrig ligger og sparker, når hun strækker sig. Så KAN man bare ikke sove videre. Og Krabat er hurtig til at opfange, at der er lidt uro, og han begynder så at være urolig også. Og når man på den måde har 3 hundehoveder, som hhv. sparker, slikker og står og ånder én begejstret i hovedet, mens en tredie står og råber "Det er MORGEN, - jeg skal OP !!!!! Nu - nu - nu - nu", - ja så er jeg i total mindretal, og ligemeget hvor meget jeg prøvet at forklare hundehovederne, at det er bælgmørkt og faktisk næsten nat derude endnu, ja - så hører ingen efter!

Krabat var ellers virkelig god til at gå i seng i går aftes. Stort set ingen gøeri og hyleri, - kun meget lidt og så var der ro. Fra kl. 21 i går til kl. 01 i nat sov han fint.

Så vågnede han kl. 01 i nat og var urolig, - jeg stod op og var ude med dem alle tre. Han er rigtig god til hurtigt at komme af med det, han nu skal. Et par guffer ( = alm. tørkost ) smides i den indendørs hvalpegård, og så sov vi frem til kl. 5:30.

Morgenmad, - i dag uden træning. Han fik mad i sin skål først, så han ikke blev forstyrret af de to andres smasken.

At efterligne er en stor ting for hunde, og det ligger meget dybt, at de skal gøre, som de andre. Det gælder jo altså også ved mad-tid, og for at han ikke skal skabe irritation hos de to andre ved at ville løbe over og spise med i deres skål, fik han så mad for sig selv. Derefter satte jeg ham kort i hvalpegården, mens de andre indtog deres morgenmad.

Jeg ynder lige at give ham en times legetid her mellem kl. 5:30 og 6:30, men opvasken fra i går var så stor, at jeg valgte at vaske op, mens Ivrig og Krabat trillede rundt på gulvet.

QuBik holder sig mere for sig selv, - engang imellem kommer han og stikker snuden ned, - logrer lidt, men som regel foretrækker han at holde sig udenfor legen mellem de to andre.

Afsted til træningspladsen, og også i bilen kunne jeg høre, at gøeriet mærkbart var mindsket, - ja - der var ligefrem små perioder, hvor der var stille ( meget små, vel at mærke ).

På træningspladsen ventede han i bilen, mens jeg havde det første hold. På det andet hold tog jeg ham ud. Jeg ville gerne vide, hvordan han reagerede på, at der var andre, - mennesker og hunde, relativt tæt på. Det gik forholdsvist godt, men jeg vil nok alligevel bruge noget mere tid på ham og mig, så han bliver endnu bedre til at ignorere andre.

Jeg gik en tur i skoven med nogle af de andre på vores selvtræner-hold ( PB3-holdet ) med QuBik og Ivrig. Da jeg kom tilbage, kom han ud igen alene.

Der blev igen trænet sit, dæk, fri ved fod, her, byttedrifts-stimulering og jeg fik lagt et sporfelt mere, som han klarede fint. Lige da jeg skulle til at byttedrifts-stimulere ham, gjaldede det inde fra skoven med geværskud. Hurtige og kraftige salver, 3-4, efter hinanden.

Krabat klarede det fint, - han studsede lidt, men ikke mere, end at han lynhurtigt vendte tilbage til at jage og fastholde sit bytte.

Så kørte vi hjem, - og tænk - hele 2 km. uden en lyd omme bagfra. Hvor velsignet. De sidste 6-7 km. var der lidt lyd på, men helt klart meget mere dæmpet.

Hjemme gik vi en lille tur, hvor jeg trænede indkald. Nuj, hvor er han blevet god! På et tidspunkt ville han op til QuBik og Ivrig, som går lidt foran. Han satte i fuld galop, - jeg lod ham løbe ( i den lange line ) ca. 7 meter og kaldte så én gang, og bang vendte han på en tallerken og galloperede hjem til mig.

På turen stoppede Ivrig og QuBik op og "græssede". Det var sjovt at se, hvordan Krabat for hen og lugtede til Ivrigs mund; "Hvad spiser du - hvad spiser du?", og derefter dykkede han også ned i græsset, men fik samlet et blad op. Han tyggede og tyggede og så SÅ morsom ud i ansigtet, og jeg så, hvordan det tyggede blad kom ud igen gennem siderne på hans mund. Det var tydeligt at se, at han var sikker på, at "Det her er sgu ikke rigtigt", og efter at have spyttet al bladet ud igen. gentog han snifferiet til Ivrigs tyggeri på noget bestemt groft græs, som de pt spiser, - var omhyggelig denne gang og fik fat i netop dét græsstrå, som Ivrig lige havde tygget noget af. Så så han rigtig ud i ansigtet. Virkelig underholdende.

Hjemme efter den lille tur var der dømt afslapning og eftermiddagsguf, - i dag kaninører, som var et hit.

Hygge i den varme stue, - lidt bøfle-leg med Ivrig, og så en god lur.

Aftensmad stod på træning af Ja/Nej. Den er snart ved at være helt fin. 

Status på uheld i dag : 1 tissetår.

Status på træthed i dag : Ingen sammenligning med de 2 forudgående dage efter flere timers sammenhængende søvn i nat. Dejligt. 🤩

Dag 7. / Man. 7. november 2022

Det mest åbentlyse, der skete med Krabat i dag, var, at han endelig havde en nat, hvor han ikke gøede og jamrede sig, men fuldstændig affandt sig med at blive lagt i seng i sin indendørs hvalpe-gård.

Ej heller gav han lyd midt på natten eller ved morgen, hvor jeg som sædvanlig var oppe og med ham ude i haven for at han kunne tisse af.

Til træning på træningspladsen er han virkelig god med mad, - når det kommer til interessen for et bytte, skal der arbejdes med hans vedholdenhed og interesse. Hjemme og på særlige tider af døgnet, når det passer bedre i hans dagsrytme, fungerer det fint.

 

9 uger gammel / Tir. 8. november 2022

Vægt : 6,3 kg ( hvis badevægten ellers viser korrekt )

Krabat får, hvad han kan spise, 3 gange dagligt plus det løse ( spor og en tyggepind i ny og næ. 

Han fik lov til at smage et kogt æg forleden, - og så får mine hunde ofte lov at få én lille bid af, hvad jeg spiser, så han har smagt gulerod, ost, brød m. smør, leverpostej og kylling.

I dag gik vi et mikro-spor ( ca. 5 m ) med godbidder hver 7/8 cm.Desværre fik jeg lagt det lige ved siden af en hundelort ( - som jeg selvfølgelig ikke så, før jeg stod lige ved siden af den ), så han blev distraheret af den, - men gik ellers selvstændigt fra start til slut. 

Ellers 2 gange fodertræning, - dels hjemme i køkkenet, dels på træningspladsen. Jeg har medtaget grundstillingen, drej højre/venstre vej rundt ogm sig selv samt bakke, - og ellers det sædvanlige ( sit, dæk, fri ved fod, her, indkald, byttedrift, ja/nej ).

Sportræning, - et "tøffespor" dvs. nedtrådt hele vejen. Godbidderne putter jeg i små huller, som jeg laver med en finger eller en lille gren, så de ikke ligge helt synligt ovenpå.

Ons. 9. november 2022

Jeg har hold en lille ferie, her hvor jeg har fået Krabat i huset. Kun holdtræningen i weekenden har jeg gennemført som sædvanlig, men i dag blev så første reelle arbejdsdag med en hundeejer og hund i adfærdskonsulation.

Jeg var da lidt spændt på, hvordan det skulle gå, hvis Krabat stod og hylede i sin indendørs hvalpegård, men alt gik så fint.

Krabat sagde ikke en lyd, og jeg fik ro til en konsultation, som varede 5+ timer. Dog med 2 små pauser, hvor jeg var ude og lufte ham.

Han har det stadig lidt stramt med at sidde i bilens transportbur, - ikke at han siger noget hele tiden, men har er bestemt heller ikke tavs endnu.

Efter konsultationen røg alle hundene i bilen, og jeg kørte ind til byen, så Krabat kunne få sin første bytur med den miljøtræning der nu byder sig.

Han klarede det rigtig fint, - og var dejlig nysgerrig på alle de ting og lyde, som han blev udsat for ( kirkeklokker, larm fra knallert, trailere og biler, cyklister, en gruppe højtsnakkende unge drenge, en dame, som ville hilse, en "underlig stiv mand" på en høj sten ( statue ), spejlbilleder af sig selv i de store butiksvinduer. Ja, der er mange ting man som lille hvalp skal opleve, mens man stadig er hvalp.

Derpå ud til skoven ved et stort grønt område. Her tog jeg de to voksne, QuBik og Ivrig, med på en velfortjent dejlig efterårstur i skoven. Da vi kom tilbage til bilen, fik de smidt mad ud på græsset, og mens de søgte løs, lagde jeg et lille spor til Krabat.

Sporet gik fint, - jeg kunne for første gang begynde at mærke en vis genkendelse fra hans side i, hvad opgaven gik ud på.

Leg og træning med mad her til aften, - en tyggeting, og nu i seng.

Krabat på bytur. Miljøtræning er særligt vigtigt inden hvalpen når at blive 16 uger.

Tors. 10. november 2022

Stort set en gentagelse af de andre dage, med indendørs træning med maden, hygge og total kvalitetsstid kl. 5:30 - 6:30, - blev bagefter lagt i seng igen, - og vi sov alle til kl. 8 i dag.

Så var det op, - ud i haven og samle de høm-hømmer, som blev afleveret i går efter mørkets frembrud.

Skrivebordstid, - hundene slappede af og sov.

Eftermiddag, - afsted til veninden, som har heste til en kop kaffe. Krabat var ude og se på nogle af de store og flotte dyr. Èt enkelt vuf, - og så tog nysgerrigheden ellers over.

Kl. 14, - gåtur med Ivrig og QuBik i skoven, - bagefter igen sportræning ( tøffespor ), som var en del længere end i går.

Så fedt at se, at han bare satte snuden i, - holdt den i jorden og blev i sporet fra A til Z. Nu har han virkelig forstået, at han skal gå fremad.

Hjem, - legede byttedriftsleg i min forhave. Han gjorde det helt fint. 

Dét kan man da kalde en krabat! Nuj, en stor hund, syntes Krabat at tænke.

En erkendelse

Torsdag 17. november

Selvom intentionerne har været nok så høje ift. at skulle skrive dagbog HVER dag over Krabat, så må jeg bare erkende, at dagligdagen desværre ikke har nok timer i døgnet til det, så derfor vil jeg fremadrettet kun love mig selv at skrive, når jeg har tiden til det.

 

Tirsdag d. 15. november blev Krabat 10 uger. Jeg var et smut forbi min dyrlæge for at få ham vejet, da jeg ikke tiltror min badevægt særlig høj nøjagtighed. 9 kg. præcist vejede han.

Hvis jeg går tilbage og kigger på min forhenværende grå schæferhan, Nimbus, som endte op med en slutvægt på ca. 40 kg, så vejede han kun 7,8 kg. Jeg håber ikke, at Krabat bliver SÅ stor!

 

I dag havde jeg så for første gang bestilt tid hos Tove Due, som er en anerkendt dyrlæge, der også arbejder med alternative metoder. Jeg vil gerne give Krabat de bedste opvækstmuligheder, så han forhåbentlig får sig en godt og langt liv med brugshundetræning ( IGP ). Det gik så fint, - Tove fortalte, at han var noget "låst" visse steder, men efter behandlingen var han fin igen, og jeg fik en ny tid om 2 mdr.

 

Note til mig selv : 3 gange har Krabat lettet ben, når han tisser.

På besøg hos dyrlæge og alternativ behandler, Tove Due.

Fredag 18. november 2022

10 uger gammel

Det er sjovt, som jeg lærer Krabat mere og mere at kende i takt med, at vores forhold til hinanden vokser.

Fra at have kigget på mig som en fremmed, vokser hans følelser for mig, - og visa versa. Han er en del anderledes her som hvalp, end mine 3 andre maller har været, men ingen er jo ej heller ens.

Socialt er han enormt egenrådig. Kan selv - vil selv. Han er på ingen måde en hund, som lefler for én eller er særlig behagesyg. Efterhånden vil han dog gerne op og kæle og putte, men det er først så småt begyndt nu. Han er også begyndt at logre til mig, - det gjorde han heller ikke i starten.

Mht. leg, er hans præferance stadig mest "bid i armen", og i mindre grad bolde/bidedyr mm. men det bliver langsomt bedre og bedre i takt med, at han også finder ud af, at jeg kan lide at lege med ham.

I dag har vi 3 gange været ude på en lille tur, - den ene alene sammen med mig, - de to andre i følgeskab med mine voksne maller, QuBik og Ivrig.

Spor har vi også trænet samt indendørs fodertræning ( det sædvanlige sit, dæk, plads, fri v. fod, her og så lidt ny........ gå frem/gå tilbage ).

"Underlige store sorte tingester", synes Krabat at tænke.

Tirsdag 22. november 2022

11 uger gammel

Så blev det tid til at veje Krabat igen, så både for at besøge vores søde dyrlæge bare "fordi" og for at få ham vejet, gik turen der forbi.

10,1 kg ( 1,1 kg vægtforøgelse i løbet af ugen ).

Siden sidst: Ja, træningsmæssigt har jeg de sidste 2-3 dage lært Krabat at samle et stykke træ op fra gulvet. Jeg startede med at tirre ham lidt, og den 1. dag nåede jeg ikke længere, end til at han "duttede" den med snuden.

De næste gange tirrede jeg ham på en lidt anden facon, og det gav pote. Han begyndte at tage om pinden, og jeg kvitterede med lidt af hans mad. Således har han nu fået 2 af måltider.

Han får 3 måltider pr. dag + det løse, dvs. jeg har altid noget hvalpetørkost i lommen.

Han er nu kommet over på Essential.

Og så har det første snevejr fundet sted denne vinter. Lidt forsigtig var han, da vi i går morges vågnede op til et fuldstændig snedækket landskab. Men efter at have betrådt det nye element, havde han og de to voksne en fest.

Jeg sørger for at lukke de to voksne ud i min store have, hvor de så kan give den gas for sig selv, da jeg er meget bange for, at Krabat kan komme til skade, hvis de begynder at lege indbyrdes og overser den lille mand.

Se også beretninger inde på Facebook ( SOR Hundeskole, - en snude foran )

Onsdag 23. november 2022

Jeg arbejder en del på at udvikle Krabats byttedrift, og vi havde 2 gode legesessions indenfor i dag. Der er bestemt stadig god plads til forbedring, - han er temmelig anderledes end hvad jeg er vant til, så jeg væbner mig med tålmodighed.

Her sidst på eftermiddagen havde jeg Krabat med i byen. Han oplevede kirkeklokker, som ringede, - mørke og julelys, - masser af trafik, - andre hvalpe, - en mørk kælderskakt, - automatiske glasdøre, - regn, - en stor flok demonstranter, - løse højtsnakkende børn 😉 ( ja, - I har sgi noget mere styr på jeres hvalpe, end vi har på vores barn, sagde en meget venlig far, som godt forstod joken ) 😀, - alt i alt en rigtig oplevelsesrig tur for lille Krabat og de andre hvalpe. ( 2 labradors og en flatcoated ).

Og så kunne han ellers være HELT stille i bilen. 🤩👍

Jeg kunne virkelig mærke, at denne tur gjorde en stor forskel for ham, - men det er jo netop  også derfor, man skal tage dem.

Her til aften blev jeg honoreret, - for første gang valgte Krabat de voksne fra, - kom hen til mig ved skrivebordet ( i skrivende stund ) og var MEGET besluttet på at kravle op til mig. Det fik han selvfølgelig lov til, - han puttede hos mig et godt stykke tid, - lå og kiggede mig i øjnene mens jeg fortalte ham, at han var verdens bedste Krabat. 🤩💔

For meget leg med de to voksne har jeg hele tiden doseret, - nu skruer jeg mere ned for dén aktivitet, og skruer mere op for leg ham og mig imellem. At blive sin hunds bedste legekammerat er en vigtig opgave.

Torsdag 24. november 2022

En lidt lang dag for Krabat, hvor han måtte opholde sig længere end normalt i sin indendørs hvalpegård, da jeg havde en del arbejde, men han klarede det så fint.

Turen gik bagefter ind til byen, Akademihaven, hvor jeg fik gået en fin tur med ham i selskab med Annette, - min hundeveninde og hendes hund, labradoren Atlas.

Hundene skulle ikke hilse, - bare gå og hygge, - snuse og iagttage. Jeg fik øvet lidt "sit", indkald, gå pænt under turen.

Ved kirken kom der nogle mennesker ud, idet vi kom forbi. En dame blev begejstret for Krabat, og jeg fik lejlighed for at øve hilse-signalet. Krabat skal, som alle mine andre hunde, lære, at det at hilse på andre mennesker eller evt. hunde kun må ske, hvis jeg udtrykkeligt giver lov med et bestemt signal. Og som alle andre signaler, skal dette jo indlæres.

 

Lørdag 26. november 2022

Øv, Krabat fik i går lidt vrøvl med maven ( lidt tynd afføring ). Jeg satte ham på skånekost og har også i dag haft ham på det. Det er blevet bedre heldigvis, men ikke helt godt endnu. Må kontakte dyrlægen, hvis ikke det er helt godt på mandag.

Hans humør og energi fejler dog ikke noget, men vi har nu ikke trænet, som vi plejer, da han pt får mad i en skål.

Til gengæld har vi gået lidt flere små ture, - hele mallebanden og jeg. De to voksne går frit, mens jeg så kan have den lange line på Krabat. Det fungerer fint. Han er super fin til at reagere på indkald, men han får også lidt for det hver gang. Og så iagttager han meget de voksne, - hvad de kigger på, snuser til eller begynder at grave efter.

Vi leger også lidt mere. Her må jeg lukke de voksne væk. Jeg benytter mig af alt muligt, som tænder ham. Hans yndlingslegetøj er en gammeldags gulvmoppe med langt "bomuldshår". Den har efterhånden overlevet 3 maller, men jeg tror, at Krabat bliver dens "død". Der er ikke meget "hår" på den moppe mere, men han kan nu stadig få et godt greb. Hver gang den undslipper, "flygter" den op på væggen, - så siger jeg "rondér", - Krabat gøer i frustration ( 1-2 bjæf ), og så bliver moppen "bange" og forsøger at løbe, men Krabat fanger den selvfølgelig og får sin belønning ( = fangst ) for sin begyndende halsgivning.

Det samme bruger jeg udendørskosten til. Krabat er ikke særlig løshalset, så han skal belønnes allerede på 1.-2. bjæf, - ellers "låser" han/går i spænding og så fremkommer han kun med nogle ynkelige forsøg på at gø. Men al begyndelse er svær og det er kun nogle få dage siden, jeg er begyndt at få lyd ud af ham.

Nu er han også blevet så stor, at han konstant hopper op i sengen og i lædersofaen ude i gangen. Hver gang jeg ser det, bærer jeg ham ned, for at han ikke selv skal springe. Jeg har nu et par gange ladet ham blive, fordi han lagde sig med det samme og ville sove. Det har han så fået lov til.

Han overraskede mig dog temmelig meget ved BÅDE at være i stand til at bære på en stor fodbold OG hoppe op i sengen med den.

Tænk, at sådan en lille hund, BÅDE kan bære OG hoppe med sådan en stor fodbold.
Èn af mine kursister passerede os i bil i går og tog dette foto af mig og mallebanden på minitur.
Krabat ynder at hoppe op og sætte sig på ting så som natursten. Det er ikke noget, jeg har lært ham.

Søndag 27. november 2022

Sidst på dagen i går skete der en forværring med Krabats mave, så jeg var tidligt oppe her til morgen og fik fat i min søde og altid hjælpsomme dyrlæge.

Jeg aftalte med hende at komme forbi kl. 9 og hente zoolac samt noget skånsomt vådfoder til Krabat, og her sidst på søndagen ser det lyst ud igen med Krabat. Åh, hvor bliver man bare bekymret, når den slags sker. Heldigvis har hans humør og energi ikke på noget tidspunkt taget skade, så jeg håber og ber til, at den dårlige mave hurtigt vil gå over igen.

Af samme årsag har jeg ikke lavet så meget andet med ham i dag end at kræse for ham. Han var dog med på træningspladsen, hvor jeg fik leget lidt med ham med en sæk. Det gik ok.